Mona Hendry

8 tips for å stå opp tidlig

 • Publisert: 09.07.2017, 16:02
 • Kategori: TIPS
 • Naturlig lys om morgning. Ha din rullegardin eller persienne litt åpent så du får mer naturlig lys inn som vil hjelpe deg å stå opp tidligere for kroppen din vil forstå at det er nå morgning. Dette funker for meg, spesielt om sommeren. Jeg står opp 09.30-10.00 når jeg har persiennen litt åpent (nedre del av vinduet). 

  Ha en god alarm. Om du ikke klarer å stå opp av deg selv når du skal, bruk alarm. Alarm er lurt å bruke uansett i ukedagene når du skal på jobb eller skole. eller noe annet viktig, sånn du ikke forsover deg. Ha en god alarm! Gjerne en på mobilen, da kan du gjerne finne en alarm som passer deg. Gjerne ha flere alarmer for sikkerhet! Eller en alarmklokke, som du bør plassere en plass du må reise deg for å skru den av. Prøv også å ha en litt avslappende lyd på klokken. Er den høy og skarp kan dette påvirke humøret ditt og du vil nok ville legge deg igjen. 

  Finn din hvorfor/motivasjon. Hvorfor vil du stå opp tidlig? Jobb eller skole kan være en hvorfor i ukedagene, men du trenger fortsatt en hvorfor i helgene eller de dagene du ikke skal på jobb/skole. Grunner kan være alt fra du vil rydde i huset, ha tid for deg selv (me time), få mer ut av dagene, spise en god frokost, ha mindre stress om morningene. Min er nå i sommeren å få mer ut av dagen!  Drikk vann eller spis fortest mulig. Jeg la fort merke til at når jeg står opp om morningene for å gå på skolen ble jeg mye mer våken etter å drukket et glass vann! Jeg kunne vær så trøtt at jeg ikke klarte å se sikkelig, helt til jeg drakk et glass vann så ble jeg så mye mer våken med en gang! Kroppen din har også gått flere timer uten mat, og som alle vet trenger kroppen næring. Derfor er det viktig å spise frokost for å få næring til kroppen så hjernen fungerer bedre, og for dem som ikke liker å spise frokost; ta deg et eple eller en yoghurt!

  Gi deg selv en reward. Det blir mye lettere å stå opp tidlig om du har noe du gleder deg til. Om det er en god kopp kaffe, sjokolade melk eller en god frokost. Finn ut hva du vil ha som reward og gi deg selv den når du klarer å stå opp til den tiden du vil, OG KUN når du faktisk står opp den tiden. For om du ikke klarer å stå opp til den tiden du vil og ikke gir deg selv det du har planlagt som reward, så vil du huske det til neste gang og da vil du stå opp for å få den rewarden! Akkurat som en hund som lærer ny triks hehe.

  Prøv å ikke tenk på det. Ikke tenk "årh det er så tidlig" eller "jeg er så trøtt". Prøv å bare stå opp og kom deg ut av senga. Ja det kan være vanskelig med det samme, men prøver du hver morgning å ikke tenke på det så klarer du det til slutt. 

  Stå opp samme tid. Det er viktig at hvis du skal lære deg selv å stå opp tidlig må du ha en spesiell tidspunkt som passer de fleste dager. Du bør stå opp samme tidspunkt i ukedagene som i helgene. Hvis du står opp 7 i ukedagene, bør du iallfall ikke stå opp etter 9! Helst 7-8 tiden! Nå siden jeg har sommerferie står jeg opp mellom halv 10-halv 11 hver dag. Selvfølgelig har du noen dager du virkelig ikke vil stå opp tidlig og ikke trenger, og da sover du! Når du har lært deg å stå opp tidlig vil ikke dette forandre seg bare for du sover lengre en dag. I går kveld var jeg sein og da ville jeg i dag sove lengre fordi jeg har ikke planer og det er en regn dag. Så da tok jeg persiennen helt ned og stod ikke opp før klokka var sent. MEN siden jeg er vant med å stå opp i 10 tiden så våknet jeg flere ganger rundt denne tiden, jeg bare valgte å fortsette å sove og ikke stå opp. Noe som kan hjelpe å stå opp på samme tid er å legge deg på samme tidspunkt. Husk at kroppen din trenger som regel 7-8 timer søvn. 

  21 dager. Den siste tingen! Som regel tar det 21 dager å få en ny vane eller å slutte med en vane. Gi det tid! Om du ikke klarer å stå opp tidlig med det fuste og du begynner å bli frustrert. IKKE GI OPP, GI DET TID!   

   

 • Publisert: 09.07.2017, 16:02
 • Kategori: TIPS
 • 1 kommentarer
 • Én kommentar

  Ingrid Horntvedt

  09.07.2017 kl.18:06

  Her var det mange fine tips! :)

  Skriv en ny kommentar

  hits